Microsoft, Linkedin’i 26,2 milyar (milyon değil) dolara satın aldı. 200 ülkeden 433 milyon kayıtlı kullanıcı ile birlikte. Ama neden? Bugün sadece bilim kurgu filmi gibi gelen yakın geleceğe bakarak Microsoft’un neden Linkedin’i satın aldığına bakalım.

Kısa Özet: Microsoft: Windows, Word, Excel, Powerpoint, Microsoft Office 365, Sharepoint, Onenote, Outlook, Publisher, Skype, Sway, SQL Server, Microsoft Dynamics CRM, Hololens, Xbox, Bing,Yapay Zeka Cortona gibi ürünleri olan dünyanın en büyük ve köklü teknoloji firmalarından.

LinkedIn: Eskiden CV yollayıp iş arayan, kartvizit dağıtıp sosyal network kurmak isteyen profesyonellerin artık bilgi paylaştığı, organizasyonlar gruplar kurduğu, insan kaynakları uzmanlarının potansiyel çalışanları keşfettiği, aktif ve iş dünyasına yönelik sosyal ağ.

Satın alma amacı: Yakın zamanda eldeki yazılım ürünleri ile özellikle Office 365 ve Microsoft Dynamics ile LinkedIn Sales Navigator arasında güçlü entegrasyon, uzun vadede, sanal gerçekliğin (Virtual Reality) getirecekleri ile iş dünyasının kullandığı sosyal ağ üzerinden Hololens gibi çözümlerle toplantılar yapmak, sanal eğitimler vermek, sanal ofisler ve organizasyonlar kurmak.
Kazanılanlara ek: Lynda.com, Pulse, SlideShare

HER ŞEYİ DUYURAN MICROSOFT TWEET’İ

Linkedin ve 433 Milyon Profesyonel Üye

9M_italy-global-map
Kaynak: https://press.linkedin.com/about-linkedin

YILLAR İÇİNDE LINKEDIN’İN BÜYÜME HIZI (MİLYON ÜYE)

www.statista.com 2016-06-14 09-17-18

Satın alma bedeline bakılınca çok büyük bir rakam söylendi. 26.2 milyar dolar.

twitter.com 2016-06-14 08-58-12

https://twitter.com/technomatbuat/status/742487619246956544

Microsoft CEO’su Satya Nadella ve LinkedIn CEO’su Jeff Weiner – Satın Alma Hakkında Röportaj

https://www.youtube.com/watch?v=-89PWn0QaaY

Ülkemizdeki pek çok şirketi toptan almaya yetecek bir rakam.

Bir şirket neden bu denli büyük parayı harcar?

Ck4FgguUoAAkDdg

LinkedIn’i Satın Almak Neler Getirecek?

  • Bir kere büyük ve çok düzenli bir veri demek bu.
  • Milyonlarca çalışanın kimliği,
  • Onları tanıyanlar,
  • Referans olanlar,
  • Takip ettikleri katıldıkları gruplar,
  • Yazılmış sayısız kaliteli mesleki makale,
  • Pulse yayıncılık ağı,
  • Güçlü SEO çalışmaları
  • Her bireyin yeteneklerini ve öz geçmişini görebilmek
  • Yetişmiş insan ağına ulaşmak.
  • Premium hesaplardan gelen düzenli gelir.

Kısa vadede işletim sistemi, ağ ve iletişimin bütünleşmesi demek olabilir bu.

5 yıllık süreçte ise Sanal gerçeklik Hololens, 360 derece video, 360 derece konferans demek bu.

Aşağıdaki video Microsoft Holoportation Projesi’nden

Şirket çalışanlarının odalarından ayrılmadan Hololens ile birbirlerini görebilmeleri iş toplantıları yapabilmesi demek bu. Açık platform olarak tasarlamaya başladıklarından sisteme diğer gözlükler ile de girilebilecek.

Sonrasında sanal profillerin avatarların oluşması. Bütün bunlar bir yerde Facebook ile rekabet için. Çünkü Facebook, Internet’e alternatif bir alt internet kurma çabasında senelerdir. Sosyal ağın içinden çıkmanızı istemiyor. Facebook kurucusu Zuckerberg, 360 derece video, sanal dünyalar ve Oculus Rift ile yeni bir düzlem oluşturmak istiyor.

Sanal Gerçeklik hakkında detaylı bilgi edinmek için şu yazımı okuyabilirsiniz:
https://www.gunesintamicinde.com/virtual-reality-vr-sanal-gerceklik-nedir-virtual-slavery-kole-olmaya-hazirmisiniz-sanal-gerceklik-coktan-geldi/

meeting

Lynda.com Şirket Eğitimlerine Nasıl Entegre Edilebilir?

Online eğitimlerin Linkedin üzerinden açılan odalarda sağlanması. Biliyorsunuz Linda.com iş dünyasının da kullandığı en büyük video tabanlı eğitim sitelerinden birisi. LinkedIn 1.5 milyar dolara 2015 yılında satın almıştı. Bu büyük eğitim sisteminin Microsoft’un eğitim hamleleri için elini güçlendireceği ortada. Mesela Excel öğrenmekte zorluk çeken çalışanlarınız mı var hemen Lynda kurslarına dahil olacaklar.

Eğitimlerde Gerçek İnsan ve Yapay Zeka Botların Öğretmenlik Yapması

Sanal gerçekliğin en büyük artılarından birisi bu. Öğretmenleriniz müthiş yapay zekalar olabilecek. Cortana ile başlattığı hamleyi Microsoft bu alanda sürdürebilecek.

Sizin bu odalarda gerçek olaylara yönelik gerçek eğitimlerden geçmeniz demek.

second-life-meeting-screenshot4

Kısacası sertifikalarınızı bile sanal odalardaki görevleri başardıkça alacaksınız.

İşe alımlarınız bu odalardaki yetkinliğinizi ispatlayarak etabı geçerek olacak.

İş başvurusu yapmayın, etabı geçin işi kapın!

WINDOWS HOLOGRAPHIC MIXED REALITY

http://news.microsoft.com/2016/06/01/microsoft-opens-windows-holographic-to-partners-for-a-new-era-of-mixed-reality/#sm.00000xlw3a6ahd0qxb61e491jffbj

PEKİ YA HER ŞEY YOLUNDA VE İYİ GİTMEZSE?

Microsoft, evet çok başarılı bir dev. Bununla birlikte pek çok şeyi ilk kez yapmış ama bir türlü düzgün şekilde pazarlamasını, sağlam çalışmasını, devamını getiremeyip çabuk pes etmiş bir firma.

Örneğin Tablet bilgisayarları (hem de kalemle) ilk kez icat etti ama sonra iPad’i taklit eder duruma düştü. Apple TV gibi bir platformu ilk ortaya koymasına rağmen karmaşa yüzünden kapandı gitti.

Buna rağmen kurucusu Bill Gates halen resmi olarak dünyanın en zengin insanı.

Sosyal ağ kurma konusunda neredeyse her Internet vatandaşı MSN Messenger kullanırken bir MSN Spaces denemesi ile sosyal platformu başaramayıp es geçti. Yammer da çoğu kişiye göre facia.

Düşünün elinizde Windows diye bir işletim sistemi var ama ona ait bir uygulama / program mağazası kurmayı Android ve iTunes mağazaları milyonlarca uygulama sattıktan sonra akıl ediyorsunuz.

İş dünyasına yönelik vazgeçilmez bir program setiniz var Microsoft Office. İnsanlar Powerpoint, Excel, Word, Outlook, Onenote olmadan yaşayamıyor. Google Drive gibi bir bulut saklama ortamı çıktıktan sonra diğerleri ile paylaşabilme yapısını yılar sonra Onedrive ile hayata geçiriyorsunuz.

Adobe Behance gibi bir network ile en iyi örnekleri ve portfolyoları toplamıyorsunuz.

Bu yapılsaydı kim bilir ne makrolar, ne güzel sunu şablonları ve güzel dokümanlar ilham vermek için orada beklerdi. (Hakkını yemeyelim yazılım geliştiriciler için senelerdir Developer Network var.)

DEĞERİNDEN FAZLA MI VERDİLER?

Aşağıda bir anket var.

LinkedIn/MSFT deal by TechCrunch

KONU HAKKINDA SUNU

LinkedIn/MSFT deal by TechCrunch

Ck3dqZ4WkAAVolW

Not:
Bu arada şahsi LinkedIn profil sayfam da şurada. Ülkemizden ilk katılan üyeler arasındayım. Sanırım daha ilk günden büyük bir ortam olacağı belliydi.
https://www.linkedin.com/in/suleymansonmez

KAYNAKÇA:

http://www.forbes.com/sites/kathleenchaykowski/2016/06/13/here-are-all-the-businesses-microsoft-gets-with-its-26-2-billion-linkedin-deal/?linkId=25503287#283c2bf34969

http://adage.com/article/digital/microsoft-buy-linkedin-deal-valued-26-2-billion/304459/?utm_campaign=SocialFlow&utm_source=Twitter&utm_medium=Social

https://www.linkedin.com/pulse/microsoft-linkedin-worlds-leading-professional-cloud-network-nadella

http://news.microsoft.com/2016/06/13/microsoft-to-acquire-linkedin/#sm.00000xlw3a6ahd0qxb61e491jffbj

4 YORUMLAR

  1. Bime bak sen 15 milyar dolar marka değerine sahip. Linkedln falan hikaye listeye göre bir petrol şirketi kurmak lazım…

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.